Strategisch plan verkeersveiligheid

Bij verkeersveiligheidsbeleid is een verschuiving zichtbaar van beleid op basis van ongevalscijfers (reactief) naar een risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid (proactief). Proactief werken aan verkeersveiligheid helpt wegbeheerders om vroegtijdig risico’s in het verkeerssysteem te detecteren en gericht effectieve maatregelen te nemen om de risico’s te verkleinen of weg te nemen, waardoor er ook uiteindelijk ook minder slachtoffers zullen vallen. Dit alles onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’.

In het reactieve beleid werd altijd gebruik gemaakt van de ongevalscijfers (de traditionele verkeersveiligheidsanalyse). Dit beleid is reactief en daardoor moet op een verkeersonveilige locatie eerst een ongeluk plaatsvinden, voordat actie ondernomen wordt om ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Hiertegenover staat de nieuwe aanpak van het risicogestuurd werken, waarbij van tevoren de risico’s benoemd en in kaart gebracht worden, van de belangrijkste risicosituaties in het verkeerssysteem (de risicoanalyse). Vervolgens is het zaak deze inzichten te vertalen naar maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren (door risico’s en ongevalscijfers te verlagen). Bij voorkeur in de vorm van integrale maatregelpakketten waarbij infrastructurele en gedragsbeïnvloedingsmaatregelen op elkaar zijn afgestemd (de driehoek mens, weg, voertuig in balans). En met duidelijke rollen voor de verschillende betrokken partijen, overheden en wegbeheerders (Rijk, provincie, regio en gemeente), maatschappelijke organisaties en overige partners. Door het opstellen van deze maatregelpakketten (uitvoeringsagenda) volgt dan het daadwerkelijk programmeren van de maatregelen in een uitvoeringsprogramma verkeersveiligheid, dat op elk niveau ook zo goed mogelijk aansluit bij breder mobiliteits- en maatschappelijk beleid. Bovenstaande is de omschrijving van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030 in een notendop.

Voor landbouwverkeer is het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 zeer relevant. Voor de Provincie Groningen en haar gemeenten zijn de door Royal HaskoningDHV gerealiseerde risicoanalyses en uitvoeringsagenda’s afgezet tegen de knelpunten landbouwverkeer. Dit is in dit onderzoek meegenomen.