Stappenplan

Voor het beantwoorden van de hoofd- en deelvragen zoals benoemd in paragraaf 2.2 (onderzoeksvragen) zijn de volgende stappen doorlopen:

  • Stap 1: Inzicht in problematiek Agrologistiek in Groningen

  • Stap 2: Invloed van nieuw beleid en wetgeving in Groningen

  • Stap 3: Uitvoeringsagenda

De uitgevoerde werkzaamheden zijn hieronder per stap toegelicht.

Stap 1

Inzicht in de situatie landbouwverkeer

Met behulp van diverse databestanden van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) is inzichtelijk gemaakt welke wegen momenteel gesloten verklaard zijn voor landbouwvoertuigen. Daarnaast zijn de volgende punten inzichtelijk gemaakt:

  • Geslotenverklaringen landbouwverkeer;

  • Maximum snelheden o.b.v. RWS open data;

  • Bebouwde komgrenzen;

  • Categorisering wegen.

Met behulp van de Kadastermethode is vervolgens inzichtelijk gemaakt welke routes door het agrarisch verkeer worden gebruikt. Deze tool analyseert welke routes gebruikt worden door het berekenen van de kortste routes tussen huis- en veldkavels. Het betreft hier alleen de eigendommen, loonbedrijven zijn niet in de Kadastermethode meegenomen. De Kadastermethode geeft hierdoor alleen een indicatie van de bereden routes.

Online enquete en inventarisering

In het kader van het landelijke onderzoek "evaluatie kentekening en snelheidsverhoging" is een online enquête uitgezet onder de gebruikers van de voertuigen (o.a. LTO en Cumela) en de wegbeheerders (gemeenten en provincie). De enquête gaat in op de aspecten leefbaarheid, verkeersveiligheid, bereikbaarheid en fietsverkeer. Aan de wegbeheerders zijn aanvullende vragen met betrekking tot de ontheffingsverlening van breed landbouwverkeer en hun visie met betrekking tot het openstellen van wegen als gevolg van de snelheidsverhoging en kentekening van het landbouwverkeer gesteld. Aan wegbeheerders en gebruikers van voertuigen uit de provincie Groningen zijn aanvullende vragen gesteld om zo ook specifiek de knelpunten in de provincie Groningen in kaart te brengen.

Klik hier voor een toelichting op de enquêtes.

Samen om tafel

In maart 2021 zijn RHDHV en de provincie in een tweetal dagen met gemeenten, agrariërs en loonbedrijven het gesprek aangegaan over waar de sector en de gemeenten knelpunten ervaren in verschillende regio's in de provincie Groningen. De knelpunten die tijdens de enquête zijn geregistreerd, zijn tijdens het overleg toegevoegd aan de kaart en zijn tijdens het overleg toegelicht of aangevuld.

Door agrariërs, loonwerkers en gemeentelijk verkeerskundigen per gemeente samen te brengen, is gewerkt aan wederzijds begrip. Dit is gedaan middels de methode van ‘mutual gains’, waarin vanuit het niveau van standpunten opgeschaald is naar belangen en waarden. Het idee is dat gewerkt wordt met het vergroten van het gezamenlijk belang in de materie en vanuit dat gezamelijk belang tot een oplossing te komen.

Stap 2

Invloed van nieuw beleid en wetgeving

Naast de specifieke wetswijzigingen rondom het landbouwverkeer is het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030 relevant. In de regionale vertaling van het SPV voor de provincie Groningen zijn verschillende risicolocaties naar voren gekomen. Deze hebben ook betrekking op het landbouwverkeer. Voor de Provincie Groningen en haar gemeenten zijn de door Royal HaskoningDHV uitgewerkte risicoanalyses en uitvoeringsagenda’s van belang bij het bepalen van de maatregelen. De manier van denken van het SPV, waarbij gewerkt wordt vanuit de risicogestuurde aanpak, sluit ook aan bij het verbeteren van de verkeersveiligheid met betrekking tot landbouwverkeer.

In deze tweede stap is door middel van het uitvoeren van deskresearch een overzicht van de relevante wetgeving gemaakt. Vervolgens is op basis van de gesprekken en de resultaten uit de enquête een overzicht van knelpunten en kansen opgesteld. Dit betreft onder andere objectieve en subjectieve verkeersveiligheidsknelpunten, leefbaarheid dorpskernen, ontheffing verlening breedte transporten.

Stap 3

Uitvoeringsagenda

In stap 1 is inzichtelijk gemaakt wat de stand van zaken met betrekking tot het landbouwverkeer is qua routes, knelpunten en kansen en welke routes gewenst zijn. In de tweede stap zijn ingezette ontwikkelingen (SPV, wetgeving, etc) in beeld gebracht waarmee een deel van de ervaren problematiek kan worden opgelost. Het is niet te verwachten dat na invoering van de wet, de uitvoering van het SPV, en het fietsnetwerk Groningen er geen sprake meer is van knelpunten. In deze derde stap wordt een aanzet gegeven voor een uitvoeringsagenda om overgebleven knelpunten op te lossen en kansen te benutten.