Trekkerrijbewijs
Bestuurders dienen sinds 1 juli 2015 in het bezit te zijn van een tractorrijbewijs (T-rijbewijs)
Effecten T-rijbewijs
De verwachting is dat verkeersveiligheid toeneemt door het T-Rijbewijs via de volgende drie factoren: een verbetering van de rijbekwaamheid van bestuurders, de geloofwaardigheid van het rijbewijs en bewustwording van het veld op het gebied van verkeersveiligheid.
Als eerste leidt de ingevoerde rijbewijsplicht tot een verbetering van de rijbekwaamheid van bestuurders van land- en bosbouwtrekkers (LBT) en van motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Relevante competenties voor verkeersveilig rijgedrag worden met het examen T-rijbewijs getoetst en dit gebeurt beter dan dat voorheen met het examen trekkercertificaat mogelijk was. Er ligt een belangrijk accent op het rijden op de openbare weg. Daarmee ligt de nadruk niet alleen op de technische beheersing van het voertuig, maar vooral op de verkeersdeelneming. De hogereordevaardigheden die bij jonge bestuurders een oorzaak kunnen zijn van ongevallen kunnen tijdens het examen deels worden beoordeeld. Verder krijgen de bestuurders een gedegen rijopleiding door gecertificeerde instructeurs. Het examen volgt de standaardprocedures van het CBR en de uitvoering van het examen verloopt naar tevredenheid. Al met al is het gewenste gevolg dat de nieuwe bestuurders beter zijn voorbereid op veilige verkeersdeelneming dan voor invoering van het T-rijbewijs.
Als tweede is de geloofwaardigheid van het T-rijbewijs als volwaardige rijbewijscategorie groot. Dit komt onder andere doordat verzekeringsmaatschappijen op de invoering hebben gereageerd en het T-rijbewijs als voorwaarde te stellen voor schadevergoeding. Hierdoor hebben vooral (loon)bedrijven de noodzaak tot het behalen van het rijbewijs door hun medewerkers ingezien. Dat de politie nu kan handhaven op het rijbewijs versterkt dat effect, ondanks dat het in de praktijk niet vaak gebeurt. In tegenstelling tot het trekkercertificaat wordt de rijbewijsverplichting in het veld serieus genomen.
Een derde effect van het T-rijbewijs is een groter bewustzijn van de risico’s van rijden met (land)bouwvoertuigen en MMBS. Voor en tijdens de invoering is er veel aandacht voor het T-rijbewijs geweest, waarbij de relatie met verkeersveiligheid naar voren kwam. Ook is er door de grondige aanpak van de invoering met goede communicatie en samenwerking veel draagvlak ontstaan. De meeste brancheorganisaties steunen de invoering en hebben dit naar hun achterban gecommuniceerd. De aandacht voor verkeersveiligheid in combinatie met de steun van belangrijke spelers heeft tot gevolg dat de mindset van mensen in het veld langzaam maar zeker verandert. Dat beïnvloedt ook het verkeersgedrag van de (toekomstige) bestuurders van (land)bouwvoertuigen en MMBS.
Bovenstaande positieve veranderingen op het gebied van rijbekwaamheid, geloofwaardigheid en bewustwording maken het aannemelijk dat de verkeersveiligheid uiteindelijk zal toenemen als gevolg van de invoering van het T-rijbewijs.[1]
- 1 Eindrapport evaluatie invoering T-rijbewijs, Royal HaskoningDHV, 11 april 2018