Gewenst netwerk

Op basis van het afwegingskader is een beschouwing gemaakt van het huidige kwaliteitsnetwerk en welke aanpassing dit behoeft. Daarbij kan er sprake zijn dat huidige opengestelde wegen gesloten zouden moeten zijn voor landbouwverkeer en andersom dat het een oplossing kan zijn om wegen open te stellen voor landbouwverkeer.

Open voor landbouwverkeer, maar volgens afwegingskader sluiten?

In de kaart hieronder is de aanzet voor een kwaliteitsnetwerk landbouwverkeer voor provinciale wegen opgenomen waarbij volgens het afwegingskader wegen die nu opengesteld (groen) zijn voor landbouwverkeer, gesloten (rood) zouden moeten worden. Dit betreft wegen of wegvakken waarvan de intensiteit meer dan 12.000 motorvoertuigen/etmaal bedraagt. In navolgende kaart zijn deze wegen gevisualiseerd. Met een donker rode kleur zijn die provinciale wegen weergegeven. Per provinciale weg is beargumenteerd waarom deze wegen voor landbouwverkeer opengesteld moeten blijven.

      • N355 Groningen - Zuidhorn

      • N372 A7 – Leek

      • N386 A7 - Foxhol

      • N360 Groningen - Ruischerbrug

      • N367 Blauwe Roos - Beersterweg

Per provinciale weg gaan we nader in op de argumenten voor en tegen openstelling op basis van het afwegingskader en volgt advies om tot een uitvoeringsprogramma te komen.

N355 naar Zuidhorn

De N355 tussen Groningen en Zuidhorn is in de huidige situatie open voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met een groene lijn weergegeven.

De verkeersintensiteiten op de N355 van Groningen naar Zuidhorn liggen boven de 12.000 mvt/etmaal. De maximumsnelheid is 80 km/h. Er zijn geen goede alternatieve routes voor landbouwverkeer. Dit levert onveilige situaties op. Door de politie is aangegeven dat automobilisten soms gebruikmaken van het fietspad om langzaam verkeer in te halen.

De provincie heeft de realisatie van een parallelweg naar Zuidhorn in voorbereiding. Afgesproken is om in de eerste fase de grootste knelpunten op het traject aan te pakken. Het deel tussen Groningen en Nieuwklap heeft de hoogste prioriteit en wordt uitgevoerd, inclusief de onderdoorgang Slaperstil. De planvorming is in de fase van voorbereiding van de uitvoering. Zodra de parallelweg is gerealiseerd kan de N355 voor dit deel een gesloten verklaring krijgen. Voor het deel tussen Nieuwklap en Zuidhorn (fasen 2 en 3) is nog geen besluit genomen. Vanwege het feit dat hier dezelfde problematiek speelt is het advies vanuit dit onderzoek landbouwverkeer om ook hier een parallelweg aan te leggen, zodat de hoofdrijbaan in vervolg ook een gesloten verklaring kan krijgen.

Advies:

  • Bespoedigen realisatie parallelweg Groningen – Nieuwklap;

  • Versnelling planvoorbereiding parallelweg Nieuwklap – Zuidhorn;

  • Na realisatie parallelweg, de hoofdrijbaan gesloten verklaren voor landbouwverkeer.

N994 Zuidwolde – Bedum

De N994 tussen Zuidwolde en Bedum is in de huidige situatie opengesteld voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met een groene lijn weergegeven.

De verkeersintensiteiten op de N994 van Zuidwolde naar Bedum liggen tussen de 8.000 en 12.000 mvt/etmaal. De maximumsnelheid is 80 km/h. Voor deze provinciale weg zijn er geen goede alternatieve routes voor landbouwverkeer Het landbouwverkeer kan geen gebruiken maken van andere routes zonder extra overlast of niet-economische omrijdbewegingen te maken.

Advies:

  • Huidige openstelling voor landbouwverkeer in stand houden.

N860 Haren - Waterhuizen 

De N860 tussen Haren en Waterhuizen is in de huidige situatie opengesteld voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met een groene lijn weergegeven.

De verkeersintensiteiten op de N860 van Waterhuizen naar Hoogezand liggen tussen de 8.000 en 12.000 mvt/etmaal. De maximumsnelheid varieert van 50/60/80 km/h. Aan de noordzijde van de N860 tussen Foxhol en Waterhuizen zijn er op een aantal plaatsen parkeerstroken/extra stroken asfalt aanwezig waar landbouwverkeer kan halteren en andere voertuigen kunnen passeren. Tussen Waterhuizen en Haren is naast de hoofdrijbaan een parallelweg aanwezig. Ondanks deze aanwezigheid maakt landbouwverkeer gebruik van de hoofdrijbaan. De parallelweg wordt veel gebruikt door fietsverkeer, zowel recreatief als utilitair. De parallelweg is onderdeel van het recreatieve knooppuntenroute netwerk en is voor scholieren een belangrijke route naar het Harens Lyceum en het Maartenscollege. Bij de bebouwde kom van Haren gaat de parallelweg over in een fietspad. Dit voorkomt sluipverkeer door de wijk Oosterhaar in Haren. 

Advies:

  • Huidige openstelling voor landbouwverkeer in stand houden, mede gelet op de aanwezigheid van de extra asfaltstroken.

N372 A7 – Leek - Drentse grens

De N372 tussen de A7 en Leek en vervolgens tot de Drentse grens (Nietap) is in de huidige situatie opengesteld voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met een groene lijn weergegeven.

De verkeersintensiteiten op de N372 van Leek naar de Drentse grens liggen boven de 12.000 mvt/etmaal. De maximumsnelheid is 60 km/h. De N372 maakt onderdeel uit van het HOV-netwerk Groningen - Leek (Qlink 3 Groningen - Leek). De parallelweg is alleen voor fietsers en direct aanwonenden (lokaal verkeer) toegankelijk. Er zijn geen goede alternatieve routes voor landbouwverkeer aanwezig. De recente herinrichting van de weg en de maximum snelheid van 60 km/h. maakt dat openstelling voor landbouwverkeer niet tot grote problemen leidt.

Advies:

  • Huidige openstelling voor landbouwverkeer in stand houden.

N388 A7 - Boerakker

De N388 tussen de A7 en Boerakker is in de huidige situatie opengesteld voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met een groene lijn weergegeven.

De verkeersintensiteiten op de N388 van de A7 naar Boerakker liggen tussen de 8.000 en 12.000 mvt/etmaal. De maximumsnelheid is 80 km/h bij Boerakker en op het gedeelte tussen de A7 en de Roordaweg 60 km/h. Er zijn geen goede alternatieve routes voor het landbouwverkeer aanwezig.Het landbouwverkeer kan niet gebruiken maken van andere routes zonder extra overlast of niet-economische omrijdbewegingen te maken.

Advies:

  • Huidige openstelling voor landbouwverkeer in stand houden.

Van gesloten naar open voor landbouwverkeer?

In de kaart hieronder is de aanzet voor het kwaliteitsnetwerk landbouwverkeer voor provinciale wegen opgenomen die nu gesloten zijn voor landbouwverkeer, maar volgens het afwegingskader opengesteld zouden moeten worden. Met een donkergroene kleur zijn de naar voren gekomen wensen over het wel of niet open stellen van een provinciale weg weergegeven. Dit betreffen wegvakken van de volgende wegen:

      • N361 Wehe den Hoorn - Lauwersoog

      • N360 bij Appingedam

      • N387 A7 – Kolham

      • N362 Meedhuizerweg - N33

      • N362 Hoofdweg Midwolda - N992

      • N991 N992 - Delfzijl

      • N367 rondweg Winschoten

      • N367 langs Pekela

      • N370 Noorderhoogebrug

Per provinciale weg gaan we nader in op de argumenten voor en tegen openstelling op basis van het afwegingskader en volgt advies om tot een uitvoeringsprogramma te komen.

N361 naar Lauwersoog

De provincie Groningen verbetert samen met haar partners de gemeenten Het Hogeland en Groningen, het Openbaar Ministerie en politie Noord-Nederland de verkeersveiligheid op de provinciale weg N361. Voor het project N361 Veilig is een combinatie van maatregelen aan de weg, voorlichting en controles door de politie ingezet. De meest recente maatregelen zijn dat bij Leens en Wehe-den Hoorn in 2020 rotondes zijn aangelegd. Dit is gedaan omdat de kruisingen die nu vervangen zijn door rotondes minder overzichtelijk werden ervaren door weggebruikers. Hier vonden ook meerdere ongelukken plaats. 

Herinrichting rotonde N361 Wehe- den Hoorn

De N361 kenmerkt zich door de kernen die nabij de weg liggen zoals Winsum, Wehe den Hoorn Leens en Ulrum. Uit het eerder uitgevoerde onderzoek van Sweco en uit de inventarisatie uitgevoerd in het kader van dit onderzoek blijkt dat in de kernen van met name Leens en Ulrum veel hinder wordt ondervonden van het landbouwverkeer dat door de dorpen rijdt en niet gebruik mag maken van de provinciale weg. Vanaf Groningen tot Ranum is de N361 opengesteld voor landbouwverkeer, van Ranum naar Wehe den Hoorn is N361 gesloten voor landbouwverkeer, maar is een parallelroute aanwezig. Nabij Wehe den Hoorn is de weg weer een stukje open om dan tot Lauwersoog gesloten te zijn voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

De verkeersintensiteiten op de N361 van Groningen naar Lauwersoog liggen tussen Groningen en Ranum tussen de 8.000 en 12.000 mvt/etmaal en vanaf Ranum naar Lauwersoog onder de 8.000 mvt/etmaal. De maximumsnelheid is 80 km/h en op het deel tussen Groningen en Ranum zitten trajecten met een maximumsnelheid van 60 en 50 km/h. In navolgende tabel is per trajectdeel aangegeven wat de lengte is, of het open of gesloten is, de intensiteit, of er een parallelweg is en de snelheid (maximum en gemeten, de V90).

Nr

Wegvak

Lengte (km)

Huidige gesloten of open

Intensiteit

Parallelweg

Snelheid

<8.000 8.000-12.000 >12.000

Max

V90

N361

Groningen - Ranum

14

Open

8.000 - 12.000

nee

80/60/50

82

Ranum - Mensingeweer

3,1

Gesloten

< 8.000

ja

80

92

Mensingeweer - N983 Wehe den Hoorn

2,8

Gesloten

< 8.000

nee

80

90

N983 Wehe den Hoorn - Borgweersterweg

1,5

Open

< 8.000

nee

80

95

Borgweersterweg - N388 Panserweg

6,5

Gesloten

< 8.000

nee

80

94,5

N388 Panserweg - Lauwersoog

14,2

Gesloten

< 8.000

nee

80

92,5

Veel hinder door landbouwverkeer wordt ervaren in de dorpen Ulrum en Leens. Het landbouwverkeer moet door de dorpen, waar knelpunten worden ervaren qua veiligheid met het langzaam verkeer. Het gaat hierbij om schoolroutes naar onder andere Wehe den Hoorn, maar ook dagelijkse gebruikers en recreatief fietsverkeer (fietsroute knooppunt). De straten zijn smal (onder andere de Noorderstaat in Ulrum) en/of er staan auto's geparkeerd (onder andere de Hoofdstraat en de Valge in Leens) waardoor landbouwverkeer er moeilijk langs kan en er weinig ruimte is om uit te wijken. Uit het overleg met zowel landbouwers als loonbedrijven is gebleken dat zij vanwege de verkeersveiligheid van schoolkinderen en fietsers in de dorpskernen, in sommige situaties toch gebruik maken van de N361.  Dit jaar worden door de gemeente Het Hogeland de dorpskerken Wehe-den-Hoorn, Leens en Ulrum heringericht tot 30 km. wegen om de leefbaarheid te verhogen en de  verkeersveiligheid te verbeteren. Dit maakt het voor landbouwverkeer nog lastiger om door de dorpskernen te rijden. De alternatieve routes, Schaapenweg, Ir. A.J. van den Brielweg en Noorderweg zijn echter te smal voor het landbouwverkeer.

De landbouwbranche erkent dit punt en graag gebruik maken van de N361. Ook de gemeente Het Hogeland pleit voor openstelling van de N361 voor landbouwverkeer. Op dit moment zijn er te weinig alternatieve routes en de alternatieve routes die er zijn leveren daar weer overlast. Dit betreft bijvoorbeeld de Ingenieur A.J. van de Brielweg en de Noorderweg. Gebruikers van landbouwvoertuigen geven aan dat zij door het gesloten zijn van de N361 de weg vaker moeten oversteken dan nodig zou zijn. Dit levert onveilige situaties op. Gebruikers landbouwverkeer zijn de landbouwers die van hun boerderij naar de percelen gaan, loonwerkers en landbouwverkeer dat naar het mechanisatiebedrijf in Ulrum gaat.

Het merendeel van dit landbouwverkeer moet dwars door de dorpen Ulrum en Leens. Bekend is dat landbouwverkeer wel regelmatig de N361 gebruikt. Dit is illegaal, maar de landbouwers accepteren de bekeuring. De politie erkent dit ook. Het landbouwverkeer rijdt vanuit Ulrum en Leens dan ook richting Wehe den Hoorn en verder naar de rotonde bij Mensingeweer om via Eenrum het noordelijk gebied van de provincie te bereiken.Met de sector is besproken of het eventueel open stellen van de N361 ook betekent dat zij daadwerkelijk niet meer door het dorp rijden. Dit is inderdaad het geval. Juist het gebruik van de N361 ontlast het dorp van het landbouwverkeer en zeker de grotere voertuigen.

De route de andere kant op richting Lauwersoog kent een lager gebruik van landbouwverkeer, daarnaast is er hier een alternatieve route aanwezig. Op deze alternatieve route is er wel een knelpunt met recreatief fietsverkeer. Het voorstel is om te onderzoeken of het mogelijk is het huidige fietspad langs de Standweg te verlengen van de aansluiting van De Rug op de N361 met de aansluiting Westpolder/Marneweg (N361).

Uit het overleg met de politie en de stakeholders is naar voren gekomen dat het belangrijk is een eenduidig beeld te krijgen of landbouwverkeer wel of niet is toegestaan. Het moet niet een afwisseling zijn van trajecten met een open en gesloten verklaring. Vanuit dit oogpunt is het advies om de N361 open te stellen van Ranum tot de Menneweersterweg (N388), de N388. De verkeersveiligheid in de dorpen verbetert en de verkeersveiligheid op de N361 zal afhankelijk van het gedrag van de weggebruikers kunnen wijzigen. Uit de snelheidsmetingen op het weggedeelte Wehe den Hoorn - aansluiting N388 blijkt dat de V90 relatief hoog is: ca. 95 km/h. Daarom is het belangrijk om extra maatregelen op de provinciale weg te nemen waardoor de gemiddelde snelheid omlaag wordt gebracht. Gedacht kan worden aan het realiseren van een (extra) rotonde bij Ulrum en het toepassen van passeerstroken. Ook flitspalen en trajectcontrôle zijn maatregelen die de zware snelheidsovertredingen kunnen verminderen. Ook gedragscampagnes kunnen bijdragen aan het terugdringen van de snelheidsovertredingen. De exacte maatregelen dienen nader onderzocht te worden.

Advies:

    • Op basis van de uitkomsten van de evaluatiestudie naar de herinrichting van de dorpskernen Wehe den Hoorn, Leens en Ulrum nadere besluitvorming te laten plaatsvinden over openstelling van de N361 voor landbouwverkeer tussen Wehe den Hoorn, Borgweersterweg en de Menneweersterweg (aansluiting N388). Onderdeel van de besluitvorming is het realiseren van noodzakelijke infrastructurele maatregelen;

    • Uitvoeren onderzoek naar het verlengen van het fietspad langs de Strandweg van aansluiting De Reeg/Marneweg tot Westpolder/Marneweg.

N360 Groningen - Delfzijl

De N360 kenmerkt zich door de dorpen en steden die nabij de weg liggen zoals Ten Post, Ten Boer en Appingedam. Uit het onderzoek blijkt dat in de genoemde kernen veel hinder wordt ondervonden van het landbouwverkeer dat daar rijdt. Van Groningen tot Ten Post is de N360 open gesteld. De traverse Ten Post kent een spitssluiting (zie figuur). De N360 is onderdeel van het HOV-netwerk (Qlink 5: Groningen - Delfzijl).

Van Ten Post tot de Jukwerderweg in Appingedam is de N360 gesloten voor landbouwverkeer. Vervolgens is er een kort traject met wederom een spitssluiting. Vanaf de Jan Bronsweg tot Delfzijl is de N360 gesloten voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

Uit de gesprekken met de stakeholders zijn verschillende punten op de trajecten naar voren gekomen. Tussen Groningen en Ten Post is de N360 opengesteld voor landbouwverkeer. De intensiteit ligt boven de 12.000 motorvoertuigen per etmaal. Maar gezien het feit dat er geen goede alternatieven zijn en de snelheid laag ligt is de openstelling acceptabel. Een aandachtspunt is wel de situatie in Ten Boer. De vraag is met name om een alternatief te vinden voor het landbouwverkeer dat vanuit de richting Bedum naar de andere zijde van de N360 wil gaan, maar ook richting Ten Post. Landbouwverkeer maakt nu in Ten Boer gebruik van de Stadsweg om via het bedrijventerrein (Verlaatweg) de rotonde bij de N360 te bereiken. De Gemeente Groningen heeft in haar nieuwe mobiliteitsvisie een onderzoeksopgave voor een rondweg om Ten Boer geformuleerd, die we vanuit dit onderzoek ondersteunen.

Aangaande de spitssluiting van de N360 in Ten Post is door de politie aangegeven dat deze voor de weggebruiker onduidelijk is. De borden bevatten te veel informatie om te lezen. Vanuit de politie is dan ook het advies gegeven om deze te verwijderen en de weg gedurende de hele dag open te stellen voor landbouwverkeer. Daarmee kan ook de hinder van landbouwverkeer die in het dorp Ten Post wordt ervaren tijdens de spits verbeteren, dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Bekend is dat er hinder ontstaat voor landbouwverkeer in Appingedam, maar het huidig gebruik van alternatieve routes dient in eerste instantie met de inzet van educatieve middelen tot minder overlast te zorgen. Nader onderzoek is nodig naar het openstellen van het wegvak Jukwerderweg - Tjamsweer. Voor het deel waar de spitssluiting op de N360 geldt in Appingedam is net als in Ten Post het advies deze te verwijderen en de weg volledig open te stellen. Voor de overige delen van de N360 is nader onderzoek nodig naar de realisatie van passeerhavens met handhaving van de huidige open- en geslotenstelling.

Nr

Wegvak

Lengte (km)

Huidige gesloten of open

Intensiteit

Parallelweg

Snelheid

<8.000 8.000-12.000 >12.000

Max

V90

N360

Groningen - Ruisscherbrug

1,5

Open

> 12.000

Nee

50

 

Ruisscherbrug - Ten Post

9

Open

8.000 - 12.000

Nee

80/60/50

82,5

Ten Post traverse

1

Beperking spitsperiode

8.000 - 12.000

Nee

80/60

72,5

Ten Post - Tjamsweer

7,5

Gesloten

8.000 - 12.000

Nee

80

97

Tjamsweer - Jukweerderweg

1

Gesloten

8.000 - 12.000

Nee

80/60

 

Jukwerderweg - Jan Bronsweg

3,3

Beperking spitsperiode

8.000 - 12.000

Nee

60/50

 

Jan Bronsweg - Damsterlaan

4

Gesloten

8.000 - 12.000

Nee

80/60

92

Advies:

    • Huidige spitsbeperkingen op de N360 Ten Post traverse en Jukwerderweg – Jan Bronsweg Appingedam opheffen, waarmee de weg een open verklaring krijgt voor landbouwverkeer;

    • Openstellen wegvak N360 Jukwerderweg - Tjamsweer;

    • Huidige situatie (open en geslotenstelling voor landbouwverkeer) van de N360 tussen Groningen en Delfzijl handhaven; 

    • Doorstroming autoverkeer verbeteren door onderzoek uit te voeren naar realisatie van passeerhavens.

N387 A7 – Kolham

De N387 tussen de A7 en Kolham is een stroomweg en daarmee gesloten voor landbouwverkeer. De alternatieve route is via de Knijpslaan. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

Regelmatig ontstaat hinder door landbouwverkeer en is het verzoek vanuit de sector en omwonenden de N387 hier open te stellen. Gezien het feit dat de N387 een stroomweg is en dat het formeel niet mogelijk is deze open te stellen voor landbouwverkeer zou eerst de functie van de weg moeten worden aangepast. In de huidige situatie is dit niet aan de orde en moet de hinder en verkeersveiligheidsproblematiek vanuit educatie worden aangepakt. Advies:

  • Huidige gesloten verklaring in stand houden.

N362 Meedhuizerweg - N33

De N362 (Holeweg) tussen de Meedhuizerweg (vervolg N362) en de N33 is in de huidige situatie gesloten voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

Vanuit de branche is het verzoek deze open te stellen. De aanwezige alternatieve routes zijn echter voldoende verkeersveilig om het huidige regiem niet te wijzigen.

Advies:

  • Huidige gesloten verklaring in stand houden.

N362 Hoofdweg Midwolda - N992

De N362 (Gereweg) tussen de Hoofdweg Midwolda (N985) en de aansluiting met de N992 is in de huidige situatie gesloten voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

Vanuit de branche is het verzoek de N362 (Gereweg) open te stellen. De aanwezige alternatieve routes zijn echter voldoende verkeersveilig om het huidige regiem niet te wijzigen. Een aandachtspunt is wel de situatie in Midwolda. Vanuit de branche, de gemeente en de omwonenden is verzocht te onderzoeken of de Oudlandseweg ten noorden van Midwolda kan worden verlengd tot de N362 om daar met een rotonde aan te sluiten. Bij dit onderzoek moet dan worden meegenomen om de openstelling voor landbouwverkeer te verlengen tot deze nieuwe rotonde. De gemeente Oldambt heeft geen financiën beschikbaar voor de aanleg van de verlenging van de Oudlandseweg.

Advies:

    • Huidige gesloten verklaring in stand te houden;

    • Besluitvorming van de gemeente af te wachten naar het verlengen van de Oudlandseweg en daarbij de aanpassing van de openstelling N362 tot de nieuwe aansluiting mee te nemen.

N991 N992 - Delfzijl

De N991 tussen de N992 en Delfzijl is in de huidige situatie gesloten voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

Vanuit de branche is het verzoek de N991 open te stellen. De aanwezige alternatieve routes zijn echter voldoende verkeersveilig om het huidige regiem niet te wijzigen.

Advies:

  • Huidige gesloten verklaring in stand houden.

N367 Rondweg Winschoten en N367 langs Pekela

De N367 en N368 kennen verschillende wegvakken met elk hun eigen kenmerken. De rondweg Winschoten (N367), het verlengde hiervan, de N368 tot Blijham en de N367 langs Pekela. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

Doordat de rondweg Winschoten gesloten is voor landbouwverkeer rijdt er veel verkeer door het centrum van Winschoten. Dit zorgt voor hinder en onveilige situaties. Vanuit de branche is het verzoek gekomen de rondweg open te stellen. De gemeente ondersteunt dit verzoek. Gezien de relatief lage snelheid op de rondweg en de vergelijkbare snelheid van het landbouwverkeer is de verwachting dat het open stellen van de rondweg niet tot grote problemen gaat leiden. Daarbij is het niet de verwachting dat de route door het centrum juist meer sluipverkeer gaat trekken. Vanuit dit oogpunt is openstelling van de rondweg een goed voorstel. De politie ondersteunt dit voorstel.

Vanaf de Winschoterhoogebrug is een parallelweg aanwezig. Deze wordt veel gebruikt door schoolgaand fietsverkeer. De parallelweg is smal en niet geschikt om zowel landbouw- als fietsverkeer tegelijkertijd te faciliteren. In overleg met de politie is dan ook het voorstel om het landbouwverkeer van de parallelweg af te halen en over de provinciale weg te laten rijden tot aan Blijham en daarmee ook op een deel van de N368.  

Langs Pekela is de N367 gesloten voor landbouwverkeer. Dit betekent dat veel verkeer dwars door Pekela rijdt, waardoor er hinder ontstaat en verkeersonveilige situaties. De alternatieve routes zijn smal en niet geschikt voor landbouwverkeer. Openstellen van de N367 langs Pekela verbetert dan ook de verkeersveiligheid in het dorp (langs de route zijn een aantal basisscholen gesitueerd), terwijl gezien de geringe snelheidsverschillen tussen landbouw- en autoverkeer op de provinciale weg de verkeersveiligheid niet in grote mate verslechtert. Wel is het goed om nader onderzoek uit te voeren naar snelheidsremmende maatregelen of passeerstroken voor het landbouwverkeer.

Nr

Wegvak

Lengte (km)

Huidige gesloten of open

Intensiteit

Parallelweg

Snelheid

<8.000 8.000-12.000 >12.000

Max

V90

N367

Blauwe roos- Beesterweg

0,3

Open

> 12.000

Nee

80

 

Beesterweg - Winschoterhogebrug

3,5

Gesloten

< 8.000

Nee

80

86,5

Winschoterhogebrug - Turfweg (N368)

1,7

Gesloten

8.000 - 12.000

Ja

80

79

Rotonde N368 - Zuiderveen

2,5

Open

< 8.000

Nee

80/50

87,5

N972 rotonde Zuiderveen - Zuidwendingerweg

4,5

Gesloten

8.000 - 12.000

Nee

80

87,5

Advies:

Onder de voorwaarde van het treffen van infrastructurele maatregelen op de ondergenoemde wegvakken (bijvoorbeeld passeerhavens) de volgende wijzigingen aan te brengen:

  • Huidige gesloten verklaring voor landbouwverkeer van de N367 van de Beersterweg (rotonde Blauwe Roos bij aansluiting A7) tot de Turfweg (N368), de rondweg Winschoten, te wijzigen in een openstelling voor landbouwverkeer;

  • Huidige gesloten stelling voor landbouwverkeer op de N368 van de N367 (rotonde Turfweg) tot Blijham wijzigen naar een openstelling;

  • Huidige gesloten stelling voor landbouwverkeer op de N367 van de N972 rotonde Zuiderveen tot de Zuidwendingerweg (langs Pekela) te wijzigen naar een openstelling onder de voorwaarde van realisatie van passeerstroken;

N370 Noorderhoogebrug

De N370 Noorderhoogebrug is een stroomweg en vormt een onderdeel van de ring structuur van Groningen. De weg is gesloten voor landbouwverkeer. In het navolgende kaartbeeld is dit met groene en rode lijnen weergegeven.

De alternatieve route loopt door de woonwijk De Hunze. Hierdoor ontstaat regelmatig hinder en is het verzoek vanuit de sector en omwonenden de toe- en afrit van de N370 open te stellen. Gezien het feit dat de N370 een stroomweg is en dat het formeel niet mogelijk is deze open te stellen voor landbouwverkeer zou eerst de functie van de weg moeten worden aangepast. Bovendien heeft de N370 een zeer hoge intensiteit. In de huidige situatie is dit niet aan de orde en moet de hinder en verkeersveiligheidsproblematiek vanuit educatie worden aangepakt. Nader onderzoek is nodig naar de effecten van de aanpassing van de routevoering van landbouwverkeer.

Advies:

  • Huidige gesloten verklaring in stand houden;

  • Nader onderzoek uit te voeren naar alternatieve routering landbouwverkeer en eventuele mogelijke maatregelen.

Conclusie gewenst netwerk

Met het afwegingskader en de gesprekken met betrokkenen is een voorstel geformuleerd voor aanpassing van het netwerk of voor welke wegvakken nader onderzoek noodzakelijk is. In navolgende tabel is dit samengevat. De provinciale wegen die niet genoemd zijn in de tabel worden niet gewijzigd.

Weg

Weggedeelte

Argumentatie

Conclusie/Advies

N361

Wehe den Hoorn (Borgweersterweg) - Menneweersterweg/N388

Verkeersveiligheid en leefbaarheid dorpskernen Wehe den Hoorn, Leens en Ulrum. Voorkomen conflicten met fietsverkeer: zowel schoolroutes, recreatief fietsverkeer (knooppuntroutes). Alternatieve route voor landbouwverkeer (Noorderweg, Ir. A.J. van den Brielweg, Schaapweg) is te smal. Voertuigen kunnen elkaar niet passeren plus extra oversteken N361. In het kader van project 'N361 Veilig" worden dorpskernen aangepakt. Invoering 30 km. en verbeteren parkeervoorzieningen. Wegbreedte is aangepast maar doorgang landbouwverkeer blijft lastig.

Advies: Openstelling N361 voor landbouwverkeer tussen Borgweersterweg en Menneweersterweg in combinatie met onderzoek naar maatregelen om snelheid autoverkeer te verlagen (trajectcontrole; mobiele radarcontrole). Intensivering verkeershandhaving. Zo mogelijk aanvullende infrastructuurmaatregelen, zoals passeerstroken direct na rotondes Wehe den Hoorn en Leens (in rijrichting).

 

Nader onderzoek naar aanleg rotonde bij aansluiting Ulrum en Menneweersterweg (N388) zodat snelheid wordt geremd en oversteekbewegingen (fiets, landbouwverkeer) veilig mogelijk worden gemaakt.

N360

Ten Post

Huidige situatie: Beperking: gesloten spitsperiode.

Advies: Openstelling gedurende gehele dag ivm eenduidigheid en handhaving.

Politie adviseert om de huidige spitsbeperking te verwijderen en het weggedeelte gedurende de gehele dag open te stellen voor landbouwverkeer. Borden bevatten te veel informatie en handhaving is niet goed mogelijk.

Maatregel: nemen van een verkeersbesluit.

Appingedam (Jukwerderweg - Jan Bronsweg)

Huidige situatie: Beperking: gesloten spitsperiode

Advies: Openstelling gedurende gehele dag ivm eenduidigheid en handhaving.

Politie adviseert om de huidige spitsbeperking te verwijderen en het weggedeelte gedurende de gehele dag open te stellen voor landbouwverkeer. Borden bevatten te veel informatie en handhaving is niet goed mogelijk.

Maatregel: nemen van een verkeersbesluit.

Appingedam (Jukwerderweg - Tjamsweer)

Vanuit landbouwsector is het verzoek gedaan om dit weggedeelte open te stellen voor landbouwverkeer. Hierdoor wordt de Westersingel en Jukwerderweg in Appingedam ontlast van landbouwverkeer en wordt het risico op conflicten met fietsverkeer verkleind.

Advies: Handhaven huidige situatie, dwz weggedeelte blijft gesloten voor landbouwverkeer. Westersingel en Juklwerderweg hebben voldoende breedte om fiets- en landbouwverkeer elkaar voldoende veilig te laten passeren.

N387

A7 - Kolham

Hinder landbouwver-keer. Verzoek vanuit de sector en aanwonenden om de N387 open te stellen voor landbouwverkeer.

Advies: Handhaven huidige situatie, dwz weggedeelte blijft gesloten voor landbouwverkeer. N387 is een stroomweg (100 km./uur) en daardoor niet geschikt voor landbouwverkeer. Zie ook paragraaf 3.6. (uitgangspunten toelating landbouwverkeer op provinciale wegen).

N362

Holeweg: N33 - Meedhuizerweg

Vanuit de landbouwsector is het verzoek gekomen dit weggedeelte voor landbouwverkeer open te stellen. De aanwezige alternatieve routes (o.a. parallelweg langs Holeweg) bieden voldoende verkeersveiligheid.

Advies: Handhaven huidige situatie, dwz weggedeelte blijft gesloten voor landbouwverkeer.

Gereweg: (Hoofdweg Midwolda - N992)

Vanuit de landbouwsector is het verzoek gekomen dit weggedeelte voor landbouwverkeer open te stellen. De aanwezige alternatieve routes (o.a. Westerlaan)) bieden voldoende verkeersveiligheid. Vanuit de landbouwsector, omwonenden en gemeente Oldambt is het verzoek gekomen de Oudlandseweg ten noorden van Midwolda door te trekken naar de N362.

Advies: Handhaven huidige situatie, dwz weggedeelte blijft gesloten voor landbouwverkeer. Doortrekking Oudlandseweg naar Gereweg is een verantwoordelijkheid van de gemeente Oldambt.

N991

N992 - Delfzijl

Vanuit de landbouwsector is het verzoek gekomen dit weggedeelte voor landbouwverkeer open te stellen. De aanwezige alternatieve routes (o.a. Westerlaan) bieden voldoende verkeersveiligheid.

Advies: Handhaven huidige situatie, dwz weggedeelte blijft gesloten voor landbouwverkeer.

N367/N368

rondweg Winschoten en Winschoterweg (rotonde Beersterweg - N969 Blijham)

Vanuit de landbouwsector is het verzoek gekomen dit weggedeelte voor landbouwverkeer open te stellen. Gelet op de relatief lage snelheid van het overige verkeer en de snelheid van het landbouwverkeer is de verwachting dat openstelling van het landbouwverkeer niet tot problemen zal leiden mbt doorstroming en verkeersveiligheid. Vanaf Winschoterhoogebrug tot Blijham is een parallelweg aanwezig. Deze wordt veelvuldig door fietsende scholieren uit Blijham, Wedde en omgeving gebruikt. Het risico op conflicten tussen landbouwverkeer e fietsverkeer is aanwezig. In overleg met de sector, de gemeenten Westerwolde en Oldambt wordt voorgesteld om het landbouwverkeer van de hoofdrijbaan gebruik te laten maken tot Blijham (tussen rotonde Turfweg en aansluiting N969 bij Blijham. De politie is akkoord met dit voorstel.

Advies: openstelling voor landbouwverkeer van rotonde Beersterweg tot aansluiting N969 Blijham

N367

achter de Pekela's (Zuiderveen - Zuidwending)

Langs de Pekela's is de N367 gesloten voor landbouwverkeer. Dit betekent dat landbouwverkeer dwars door Oude Pekela langs het Pekelder Hoofddiep rijdt (H.W. Bosgrastraat, Feiko Clockstraat, Hendrik Westerstraat, H. Hinderstraat) rijdt, waardoor er hinder ontstaat en verkeersonveilige situaties. De alternatieve routes zijn smal en minder geschikt voor landbouwverkeer (Burg. Snaterlaan, Schaepmanlaan). Bovendien zijn langs de Burg. Snaterlaan twee basisscholen gevestigd. Open stellen van de N367 langs Oude Pekela verbetert dan ook de verkeersveiligheid; er zijn vier rotondes op dit wegvak (4,5 km) die ervoor zorgen dat de snelheid van zowel het landbouwverkeer als het overige verkeer wordt afgeremd en er geen grote snelheidsverschillen zullen zijn. Wel is het goed om nader onderzoek uit te voeren om na iedere rotonde (in de rijrichting) passeerstroken voor het landbouwverkeer aan te brengen zodat de doorstroming van het overige verkeer gewaarborgd blijft.

Advies: Openstellen van de N367 tussen rotonde Zuiderveen en rotonde Zuidwending onder de voorwaarde van het treffen van infrastructurele maatregelen bij de rotondes Zuiderveen, Raadhuislaan, en Industrieweg-west: aanleg van passeerstroken is daarbij een oplossing zodat de doorstroming en veiligheid van het overige verkeer zo goed mogelijk gewaarborgd blijft.

N370

Noorderhoogebrug (Noordzeebrug)

Vanuit de landbouwsector is het verzoek gekomen om de op- en afritten bij de Noordzeebrug open te stellen voor landbouwverkeer. De huidige route voor landbouwverkeer loopt via De Hunze (Berlageweg) en Kardinge, Pop Dijkemaweg naar Oosterhoogebrug. De N370 (Noordzeebrug) is een stroomweg en komt daarom niet in aanmerking voor openstelling voor landbouwverkeer. Nader onderzoek in samenwerking met de sector en de gemeente Groningen naar een alternatieve routevoering (in plaats van via De Hunze) voor landbouwverkeer is gewenst.

Advies: Handhaven huidige situatie, dwz weggedeelte blijft gesloten voor landbouwverkeer. Nader onderzoek in samenwerking met de sector en de gemeente Groningen naar een alternatieve routevoering voor landbouwverkeer is gewenst.