Relaties Strategisch Plan verkeersveiligheid (SPV)

In het regionale uitvoeringsprogramma van het SPV 2030 Groningen zijn in de risicoanalyse een aantal wegen naar voren gekomen als risicovol als gevolg van landbouwverkeer op de weg. Voor de volgende regio’s zijn risico's benoemd:

  • Regio Eemsdelta

  • Regio Het Hogeland en Groningen

  • Regio Veendam en Pekela

  • Regio Westerkwartier

  • Regio Zuidoost Groningen

De gemeenten Midden-Groningen en Oldambt kwamen niet in het SPV naar voren met betrekking tot problematiek met landbouwverkeer.

Per regio kwamen de volgende wegen naar voren:

Regio Eemsdelta

Appingedam

Appingedam, N989 (Woldweg) Farmsumerweg en Burgemeester Klauckelaan, 50 km/u

De weg vormt een verbinding tussen het centrum en het zuiden van Appingedam richting de N33 in zuidelijke richting. De Woldweg vormt in beperkte mate een barriere tussen het westen en oosten van Appingedam.

Vanuit het SPV komt naar voren dat het landbouwverkeer veelal deze weg gebruikt en daarbij zorgt voor overlast op het overige verkeer en de omgeving. Wel liggen er vrijliggende fietspaden langs de weg waardoor het fietsverkeer van het landbouwverkeer gescheiden is.

Delfzijl

Delfzijl, Zwet tussen N33 en Hogelandsterweg, 50 km/u, automobilisten

De Zwet vormt een verbinding tussen de N33 en het zuiden van Delfzijl en Farmsum ten zuiden van het Damsterdiep.

Vanuit het SPV komt naar voren dat er op de Zwet veel landbouwverkeer aanwezig is. Dit verkeer zou voor overlast zorgen bij overige weggebruikers. Wel is er langs de Zwet een vrijliggende fietsverbinding aanwezig. 

Loppersum

Molenweg, Loppersum, 30 km/u.

De Molenweg is de belangrijkste west-oost verbinding in het dorp Loppersum en is onderdeel van de doorgaande verbinding voor verkeer tussen Stedum en Zeerijp/Eenum.

De Molenweg scoort in het SPV onder meer goed op oversteekbaarheid, herkenbaarheid en doordat kruispunten gelijkwaardig zijn. Minder goede punten zijn de hoge intensiteiten voor een 30 km/u weg en de aanwezigheid van landbouwverkeer.

Regio Het Hogeland en Groningen

Winsum

De Onderdendamsterweg is de verbindingsweg tussen Winsum en Onderdendam / Middelstum. Het tracé gaat door de bebouwde kom van Winsum en langs het centrum. De weg scoort in het SPV onder meer slecht doordat de snelheidslimiet niet wordt geaccepteerd, veel landbouwverkeer gebruik maakt van de weg en de intensiteiten niet passend zijn voor een 30 km/u weg. Daarbij is het aandeel fiets op de weg hoog, mede doordat de weg deel uitmaakt van het landelijke fietsroutenetwerk

Warfhuizen

Baron van Asbeckweg, tussen Warfhuizen en Wehe den Hoorn, 60 km/u. De weg is de belangrijkste noord-zuidverbinding in het dorp Warfhuizen tussen de N363 en het spoor. Vanuit het SPV scoort de weg laag doordat buiten de bebouwde kom van Warfhuizen snelheidsremmende maatregelen ontbreken en er veel landbouw verkeer op deze weg zit zonder fietsvoorzieningen. Fietsers en landbouwvoertuigen zitten gemengd op de rijbaan.

Regio Veendam en Pekela

Oude Pekela

Kruispunt/omgeving Feiko Clockstraat/Hendrik Westerstraat ter hoogte van Burgemeester Snaterlaan/brug Pekelerhoofddiep: 30 en 50 km/u wegen, fietsers en (jonge) automobilisten

De verbindingsweg tussen Nieuwe Pekela en Pekela, loopt direct langs het kanaal. Veel woning- en erfaansluitingen. Kortste route voor fietsers tussen Nieuwe Pekela en Oude Pekela. De Burgemeester Snaterlaan vormt de verbinding tussen het noorden van Oude Pekela (centrum) en woonwijken ten zuiden daarvan en sluit aan/maakt deel uit van de doorgaande route door Pekela (weg rond het centrum). Op de burgemeester Snaterlaan zijn geen fietsvoorzieningen aanwezig en aan de weg zijn meerdere basisscholen gevestigd. Het is aannemelijk dat hier veel interactie tussen verschillende verkeersdeelnemers is, ook kwetsbare verkeersdeelnemers (oud en jong). 

Regio Westerkwartier

Enumatil

Hoendiep, tussen de Poffert en Enumatil, 60 km/u, automobilisten.

Het Hoendiep kenmerkt zich door een lange rechtstand. De weg is een veel gebruikte sluiproute tussen Hoogkerk en Leek/Zuidhorn. Fietsers maken gebruik van dezelfde rijbaan als autoverkeer.

Het Hoendiep scoort vanuit het SPV slecht doordat de intensiteiten niet passen bij een 60 km/u weg. Behoudens bij de Kerkeweg ontbreken snelheidsremmende maatregelen. Ook landbouwverkeer maakt gebruikt van het Hoendiep. Daarnaast is het Hoendiep onderdeel van het regionale fietsnetwerk en is daarmee een belangrijke fietsverbinding tussen de gemeente Westerkwartier en de gemeente Groningen.

Midwolde

Pasop (N978), tussen Midwolde en Enmatil, 60 km/u, automobilisten.

De Pasop is een provinciale weg die is ingericht als 60 km/u weg. De weg vormt de snelste verbinding tussen twee grote plaatsen in de gemeente, namelijk Zuidhorn en Leek. Ook vormt de weg de verbinding tussen de A7 en Zuidhorn en omgeving. De weg kent behoorlijke rechtstanden en voor fietsers zijn er geen aparte voorzieningen. Het is een drukke weg waar hard wordt gereden. De Pasop maakt deel uit van het regionale fietsnetwerk en is een belangrijke fietsroute voor scholieren. Op de weg is veel landbouwverkeer aanwezig. De fietsverbinding is opgenomen in het overzicht van versnellingsprojecten fietsnetwerk. In de komende maanden wordt bepaald waar het fietspad komt te liggen.

Boerakker

Hooiweg tussen Noordwijk en Boerakker, 60 km/u automobilisten

De Hooiweg vormt een belangrijke verbinding tussen Noordwijk richting Boerakker. Daarnaast is het een alternatieve route bij filevorming op de A7 tussen Drachten en Groningen.

De weg scoort slecht door het hoge aandeel landbouwverkeer en doordat de snelheidslimiet soms wordt overtreden, ook maakt de route deel uit van het regionale fietsknooppuntennetwerk en wordt hiermee gebruikt door (recreatieve) fietsers tussen bijvoorbeeld Groningen en Drachten. Landbouwverkeer en fietsverkeer is op de weg gemengd.

Regio Zuidoost Groningen

Ter Apel

Hoofdstraat; 30 km/u, automobilisten, kwetsbare verkeersdeelnemers.

De Hoofdstraat vormt de doorgaande route in Ter Apel en sluit aan op de N366. Deze route loopt direct langs het centrum (en dus veel voorzieningen) en wordt door veel verschillende verkeersdeelnemers gebruikt. Er zijn geen aparte fietsvoorzieningen aanwezig. Landbouwverkeer maakt ook gebruik van de Hoofdstraat. Verder heeft de Hoofdstraat een lange rechtstand zonder snelheidsremmers. Ook is de intensiteit niet passend en de snelheidslimiet wordt niet overal geaccepteerd. Tevens maakt de Hoofdstraat deel uit van regionale fietsnetwerk. Hierdoor is het aannemelijk dat er sprake is van veel fietsers in de Hoofdstraat.

Vlagtwedde/Veele

Wedderstraat, tussen kruispunt N368 en kruispunt Veelerweg: 50 km/u, automobilisten, kwetsbare verkeersdeelnemers.

De Wedderstraat vormt de doorgaande weg door Veele en is ook de route voor de parallel gelegen N368. Aannemelijk is dat de weg door verschillende verkeersdeelnemers wordt gebruikt, ook door landbouwverkeer. Er zijn veel erfaansluitingen en objecten langs de weg. Landbouwverkeer maakt eveneens gebruik van de Wedderstraat en er zijn ook geen vrijliggende fietspaden. Tot slot houdt het autoverkeer zich niet altijd aan de snelheidslimiet.

Bellingwolde

Hoofdweg, tussen kruispunt N969 en kruispunt Oudeschanskerweg: 50 km/u, automobilisten, kwetsbare verkeersdeelnemers.

De Hoofdweg is de ontsluitingsweg en verbindingsweg voor Bellingwolde en het achterland (o.a. Duitse grens). De weg kent veel erfaansluitingen. Hierdoor is het aannemelijk dat er veel interactie's tussen verkeersdeelnemers en het verkeersbeeld zeer divers is (o.a. landbouwverkeer, fietsers, zwaar verkeer, etc.). Ook staan er veel objecten (o.a. bomen) langs de weg. De Hoofdweg heeft niet overal vrijliggende fietspaden, er mag op/langs de rijbaan worden geparkeerd en het landbouwverkeer maakt gebruik van de Hoofdweg. Tot slot wordt de snelheidslimiet niet overal geaccepteerd. Wat betreft de fiets maakt de Hoofdweg onderdeel uit van landelijk het  fietsroutenetwerk wat de kans op de aanwezigheid van (recreatieve) fietsers vergroot.

Musselkanaal

Kruispunt Exloërweg-Schoolstraat: 50 km/u, automobilisten, jonge bestuurders.

Het kruispunt gelegen aan de doorgaande weg Musselkanaal-Stadskanaal maakt onderdeel uit van de route van/naar de N366 (Veendam-Ter Apel) en de brug over het Stadskanaal. Door de ligging is het aannemelijk dat hier veel uitwisseling van verkeer plaatsvindt, zowel doorgaand als lokaal en kruisend verkeer. Het kruispunt is niet ingericht als rotonde of voorzien van een VRI. Landbouwverkeer maakt gebruik van de aanliggende wegen. Voor fietsers die de brug over willen steken is er geen oversteekvoorziening. De toeleidende wegen hebben zeer lange rechtstanden zonder snelheidsremmers.

Kruispunt Badstraat/Kruisstraat: 30 en 50 km/u. Automobilisten, fietsers.

De Kruisstraat is een belangrijke doorgaande weg door Musselkanaal en verbinding met de N366 (Veendam-Ter Apel). Ook kan via de Kruisstraat de brug over het kanaal overgestoken worden. De Badstraat is de route van- en naar (de achterzijde van) het centrum, met diverse voorzieningen. Het is daarom aannemelijk dat dit een druk kruispunt is met een verscheidenheid aan verkeersdeelnemers en veel interactie met zowel doorgaand, lokaal als overstekend verkeer.

In de Badstraat (30 km/u) laat de herkenbaarheid te wensen over. Ook is er een gebrek aan snelheidsremmers op lange rechtstanden en acceptatie van snelheidslimiet is laag. In de Kruisstraat (50 km/u) zijn niet alle kruispunten ingericht als rotonde of uitgerust met een VRI, zo ook het betreffende kruispunt. Oversteekvoorzieningen zijn voor verbetering vatbaar en tot slot is er een kans op landbouwverkeer.